Innehåll

Publicerad

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Sivuvirroista arvojakeiksi : Elintarvikealan sivuvirtojen uudet hyödyntämismahdollisuudet Satakunnassa

Elintarvikealan sivuvirrat ovat yleensä biologisia jakeita, joiden täyttä potentiaalia ei nykyään hyödynnetä. Tässä selvityksessä etsittiin uusia keinoja ja teknologioita saada lisää arvoa syntyvistä sivuvirroista. Selvitys toteutettiin osana Teknologisesti vihreämpi ja vireämpi Etelä-Satakunta -hanketta. Uusia mahdollisuuksia löytyi erityisesti biokemiallisista prosesseista.

Skriftligt arbete

Fr.o.m.

Börja med en gång
Online
Elintarvikealan sivuvirrat ovat yleensä biologisia jakeita, joiden täyttä potentiaalia ei nykyään hyödynnetä. Tässä selvityksessä etsittiin uusia keinoja ja teknologioita saada lisää arvoa syntyvistä sivuvirroista. Selvitys toteutettiin osana Teknologisesti vihreämpi ja vireämpi Etelä-Satakunta -hanketta. Uusia mahdollisuuksia löytyi erityisesti biokemiallisista prosesseista. Havaittiin, että Satakunnassa sivuvirtoja käytetään pääasiassa rehuksi ja lannoitteeksi, sekä jonkin verran myös polttoaineeksi alueen biokaasulaitoksien toimesta. Alue on lihatuotannon keskittymä, joten rehua tarvitaan paljon ja lantaa syntyy niin runsaasti, että se kilpailee muiden kierrätyslannoitteiden kanssa. Uusia innovaatioita on kehitetty erityisesti hankkeissa sekä yritysten välisessä yhteistyössä. Mahdollisuuksia on monia, eikä niitä kaikkia voitu listata tässä selvityksessä. Tarkoitus oli kuitenkin löytää inspiroivia mahdollisuuksia sivuvirtojen hyödyntämiseen. Arvoproteiinien erottelu sivuvirrasta, sivuvirran käyttäminen syötteenä muiden arvojakeiden tuotossa sekä muut korkean jalostusasteen tuotteet tarjoavat tien hyödyntää kasvatetun ruuan arvo mahdollisimman hyvin. Selvityksessä löytyi muutamia yrityksiä, jotka ovat tehneet sivuvirtojen hyödyntämisestä toimivan liiketoimintamallin. Kaikki ideat eivät menesty ja sivuvirtojen hyödyntämisessä on monia haasteita. Elintarviketuotannon sivuvirrat saattavat olla hyvin kausittaisia, jolloin niitä ei ole saatavissa kokovuotiseen tuotantoon. Biologisina jakeina ne myös pilaantuvat nopeasti ja vaativat käsittelyä pian syntymisen jälkeen. Bioprosesseissa, kuten fermentoinnissa, tarvittavat laitteet ja järjestelmät ovat kalliita, joten on oltava lähes varma, että toiminta on taloudellista. Sivuvirtaa on oltava saatavilla riittävästi, jotta sen hyödyntäminen on kannattavaa ja tällöin on syytä tarkastella myös kuljetusketjua ja keräilyä. Myös lainsäädäntö, esimerkiksi uuselintarvikeasetus, saattaa hidastaa tuotteen kaupallistamista. Yleisesti ottaen lainsäädäntö kuitenkin kannustaa sivuvirtojen käyttöön. Sivuvirtojen onnistunut hyödyntäminen vaatii yritysten ja muiden organisaatioiden välistä yhteistyötä, ennakkoluulottomia ideoita ja vahvaa tietoa alueen tilanteesta ja tulevaisuuden kehityksestä. Useat kehittämisorganisaatiot ja hankkeet ovat valmiita auttamaan kehittämis- ja valmistelutyössä. Näistä mainittakoon valtakunnallisestikin merkittävä VTT, jonka yrityskiihdyttämö on kehittänyt useita startup-yrityksiä myös kiertotalouden alalla. Elintarvikealan sivuvirrat nyt Elintarvikealan sivuvirrat Sivuvirrat Satakunnassa Sivuvirtojen hyödyntäminen nyt Kiertotalouden hierarkia Biokaasun tuotanto Lannoitteet ja maanparannus Tuotantoeläinten rehu Uudet mahdollisuudet Sivuvirta ihmisravinnoksi Sivuvirta hyönteisten ja sienten ravintona Sivuvirroista arvojakeita Muut mahdollisuudet Sivuvirtojen hyödyntämisen riskit ja haasteet Teknologian käyttöönoton haasteet Teknologian riskit ja riskien hallinta Kehitysorganisaatiot

Innehåller

  • Sivuvirroista arvojakeiksi : Elintarvikealan sivuvirtojen uudet hyödyntämismahdollisuudet Satakunnassa

    Skriftligt arbeteFr.o.m.

    Online
    Börja med en gång
    Öppna

Förtydligande information

Språk

Finska

Arrangör

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Material

https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024062558161(Öppnas i en ny flik)

Kontaktperson

Kati Nordlund

kati.nordlund@samk.fi