Om du har frågor
Här ger vi lite mer detaljerade svar på de vanligaste frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, är du välkommen att kontakta oss.
Studier vid öppna högskolan
Vem kan studera vid öppna högskolan?
Studier vid öppna universitetet och yrkeshögskolan är i allmänhet öppna för alla som vill utöka eller uppdatera sina färdigheter och kunskaper, söka en ny inriktning för sitt kunnande eller utforska nya ämnen utan att förbinda sig till ett helt utbildningsprogram. Studierna kan genomföras vid sidan av arbetet och i nästan vilken livssituation som helst. Det finns inga krav på grundutbildning eller annat.
Medan examensstudierna består av på förhand fastställda specifika studier, kan du på öppna högskolan välja studier som är betydelsefulla för dig, antingen individuellt eller som större helheter.
Hur skiljer sig studierna vid öppna högskolan från högskolestudier?
Du kan studera och avlägga enskilda kurser eller ämnen vid öppna högskolan utan några formella behörighetskrav. Du behöver inte sikta på en examen i dina studier.
Öppna högskolekurser är vanligtvis avgiftsbelagda och studiesociala förmåner beviljas inte. Studierna i sig skiljer sig inte nödvändigtvis från varandra.
Att studera vid öppna högskolan kan också vara en alternativ väg till examensstudier.
Läs mer om ledstudier i:
Hur kommer jag i gång och vad behöver jag för att studera?
Från det stora utbudet av öppna högskolor kan du fritt välja de ämnen som intresserar dig och i vilken takt du vill studera - antingen online eller som närstudier.
Kurserna kan till exempel bestå av föreläsningar och övningar och de kan innehålla olika typer av studiematerial, uppgifter och tentamina. Vissa studier kräver programvara eller specialutrustning. Grundläggande material finns oftast tillgängligt online.
Mycket beror på vilken högskola och vilka studier du väljer. Exempelvis kan rekommendationer för grundläggande kunskaper, språk- och IT-krav, utrustning och verktyg variera stort mellan olika studieplatser och studier.
För mer detaljerade krav på kompetens och utrustning, se beskrivningen av studierna.
Kan mina tidigare studier godkännas som en del av en ny examen?
I många fall är det möjligt att få tidigare studier som avlagts på annat håll tillgodoräknade för en ny examen. Riktlinjer och praxis varierar mellan olika högskolor.
Generellt sett är det nästan alltid möjligt att godkänna studier vid öppna högskolan som en del av en ny examen, medan tillgodoräknandet av studier till det öppna högskolepaketet eller ledstudier är begränsat och beror på högskolan. Vissa högskolor har till och med som princip att inte göra det alls.
Se utbildningsanordnarens webbplats för mer detaljerade instruktioner.
Kan jag få vägledning för mina studier?
Både de som studerar kontinuerligt och de som studerar på öppna högskolan kan få olika vägledningstjänster. Mängden och karaktären av tjänster varierar mycket från en högskola till en annan. Det lönar sig alltid att ta reda på tillgången till tjänster hos utbildningsanordnaren eller högskolan.
Anmälan och avgifter
Hur anmäler jag mig?
Bekanta dig noggrant med studiebeskrivningen, där du hittar instruktioner om anmälan, kursavgiften och hur du betalar, anmälningstiden samt ytterligare länkar till utbildningsanordnarens egen webbplats för tilläggsinformation.
Kan jag annullera eller skjuta upp min anmälan?
Praxis varierar från högskola till högskola. Kontrollera villkoren för studier vid den högskola där du anmäler dig till.
Hur mycket kostar det att studera vid öppna högskolan?
Utbudet på öppna högskolan är huvudsakligen avgiftsbelagt, även om det finns en del gratis studier. Detaljerna kring avgifterna kan variera från högskola till högskola och du bör kontrollera dem med den högskola du anmäler dig till. Ta också reda på betalningsvillkoren och de eventuella rabattgrupperna.
De högsta avgifterna för öppna högskolan fastställs genom förordning av statsrådet. Lärarutbildningen som avläggs som fristående studier är avgiftsfri.
Betalningssättet bestäms av den högskola som du anmäler dig till.
Avgift får även tas ut för studiematerial, verktyg, utrustning eller andra förnödenheter som ställs till den studerandes förfogande enligt självkostnadsvärdet.
Genomförande av studier
Var hittar jag mina studieprestationer, betyg och bedömningar?
Officiella betyg över dina studier får du i första hand via Utbildningsstyrelsens tjänst Min Studieinfo. Om du studerar vid öppna högskolan och din studierätt är giltig, kan du beställa och skriva ut ditt studieutdrag från din högskolas system.
I internationella sammanhang kan det ibland krävas pappersdokument som är undertecknade för hand och stämplade. Om ett elektroniskt undertecknat dokument inte är tillräckligt, vänligen kontakta den berörda högskolan.
Vilka tjänster och förmåner kan jag få som studerande?
Som studerande vid öppna högskolan kan du få olika förmåner och tjänster, till exempel studievägledning, studierådgivning, bibliotekstjänster och licenser för de program som du använder för dina studier.
De nationella officiella stöden är detsamma vid alla högskolor. Utöver dessa kan ledstuderande beviljas stöd specifikt från den enskilda högskolan.
I vissa fall kan det även vara möjligt att få förmåner för mat eller motion. Kontrollera webbplatsen för den högskola som du anmäler dig till.
Studerande vid öppna högskolan får inte s.k. studiesociala förmåner dvs. studiestöd som FPA betalar (bl.a. studiepenning, studiestödets bostadstillägg, statsgaranti för studielån, stöd för skolresor, måltidsstöd, ränteunderstöd), reseförmån (rabatter på kollektivtrafik) eller tjänster erbjudna av SVHS (Studenternas hälsovårdsstiftelse)
Ett studentkort krävs för att få tillgång till de flesta studentförmåner.
Hur uppdaterar jag mina personuppgifter?
Du kan uppdatera ditt telefonnummer och din e-postadress genom att logga in på tjänsten Opin.fi. Fyll också i och uppdatera din bakgrundsinformation för att få relevanta rekommendationer till exempel om utbildningsområden och -ämnen som intresserar dig.
Vad ska jag göra om jag måste avbryta eller avsluta mina studier?
Om du av en eller annan anledning måste avbryta eller avsluta dina studier, ska du vända dig direkt till den högskola du studerar vid. Praxis i sådana situationer varierar och det är därför viktigt att från fall till fall klargöra möjligheterna att t.ex. fortsätta studierna.
Examen via den öppna leden
Hur söker jag till universitetet via den öppna leden?
Den öppna leden innebär tillgång till universitetsutbildningar på grundval av öppna universitetsstudier.
Ledstudierna vid öppna universitetet är en väg till examensstudier även om du inte har behörighet från andra stadiet. Innehållet i och omfattningen av de ledstudier som krävs (sp) samt antalet nybörjarplatser varierar mellan universiteten och utbildningsprogrammen. Antagningen av studerande till de studieavsnitt som ingår i ledstudierna görs på olika sätt vid olika högskolor, till exempel i anmälningsordning eller genom något annat antagningsförfarande. Detsamma gäller examensplatser efter ledstudierna.
Kontrollera detaljerad information om praxis för ledstudierna, såsom antagningsgrunder, antagningsförfaranden och ansökningsuppgifter från den högskola och det utbildningsprogram som du söker till.
På utbildningsanordnarens webbplats kan du ta reda på hur din utbildningsanordnare godkänner dina tidigare studier som en del av din nya examen.
Hur söker jag till yrkeshögskolen via den öppna leden?
Ledstudierna vid öppna yrkeshögskolan är en alternativ väg till examensstudier även om du inte har behörighet från andra stadiet.
Innehållet i och omfattningen av de ledstudier som krävs (sp) samt antalet nybörjarplatser varierar mellan yrkeshögskolorna och utbildningsprogrammen. Antagningen till ledstudier sker på olika sätt vid olika högskolor, till exempel i anmälningsordning eller genom något annat antagningsförfarande.Detsamma gäller examensplatser efter ledstudierna. Kontrollera detaljerad information om praxis för ledstudierna, såsom antagningsgrunder, antagningsförfaranden och ansökningsuppgifter från den högskola och det utbildningsprogram som du söker till.
På utbildningsanordnarens webbplats kan du ta reda på hur din utbildningsanordnare godkänner dina tidigare studier som en del av din nya examen.
Vid vissa yrkeshögskolor är det också möjligt att söka till studier för en högre YH-examen via öppna yrkeshögskolestudier. Då ska den sökande utöver studier vid öppna högskolan ha avlagt en lämplig tidigare yrkeshögskoleexamen och två års arbetserfarenhet inom branschen.
Stöd och sysselsättning
Kan jag få vuxenutbildningsstöd?
Vuxenutbildningsstödet avskaffades 2024.
Den 22 maj 2024 godkände riksdagen lagförslaget om att avskaffa vuxenutbildningsförmånerna. Inga ändringar gjordes i regeringens proposition i riksdagsbehandlingen, dvs. lagen godkändes som sådan. Lagen trädde i kraft den 1 juni 2024.
Enligt lagen kan vuxenutbildningsstöd under inga omständigheter beviljas för studier som inleds hösten 2024.
Läs mer om andra stöd i frågan: Vilka tjänster och förmåner kan jag få som studerande?
Kan jag studera om jag är arbetslös eller permitterad?
Ur högskolornas och universitetens synvinkel påverkar den studerandes ställning på arbetsmarknaden inte studiemöjligheterna.
Om du är arbetslös eller permitterad är det AN-tjänsterna som ansvarar för hur dina studier påverkar olika förmåner eller ersättningar: https://tyomarkkinatori.fi/(Öppnas i en ny flik)
Se även priset på studierna i frågan:
Ta kontakt
Om något inte är som det borde, väcker frågor eller inte uppfyller dina behov på det sätt du önskar - eller om det gör det – vänligen dela dina tankar med oss, tack!
Vid frågor relaterade till utbildningsinnehållet, ska du kontakta högskolan direkt.