Blogg

Publicerad

(Uppdaterad )

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Laadukas säilörehu on karjatilan kivijalka -artikkeli

Aija Hytönen selvittää artikkelissaan, kuinka laadukas säilörehu on elintärkeää eläinten hyvinvoinnille ja merkittävä tekijä tilan taloudelle. Säilörehun laatua voidaan edistää oikea-aikaisilla toimenpiteillä ja uusilla teknologioilla.

Blogg

12.1.2025

Börja med en gång
Online

Säilörehun tuottaminen kuulostaa periaatteessa helpolta: keväällä pelto muokataan ja kylvetään, tämän jälkeen nurmi kasvaa itsestään kesän aikana aina sadonkorjuuseen saakka. Muutamassa päivässä suoritettu sadonkorjuu takaa sen, että sisäruokintakaudelle rehuja riittää jaettavaksi karjalle. Mutta onko tämä kuitenkaan niin helppoa? Säilörehun koostumukseen kohdistuu hyvin monenlaisia vaatimuksia. Rehun pitäisi koostua eri eläinlajeille optimaalisista kasveista, olla sulavuudeltaan ja sisällöltään eri eläinryhmien tuotantovaiheisiin sopivaa, maittavaa, käymislaadultaan onnistunutta ja hygieenisesti moitteetonta. Eläinten ruokintaa täydennetään myös lisävalkuaisella, mutta se ei vastaa märehtijöille luontaista ravintoa ja tuo tilalle lisäkustannuksia. On siis järkevää tuottaa laadukasta säilörehua, onhan se eduksi sekä eläimille, että tilan taloudelle. (Raudasjoki, 2024.)

GÅ TILL BLOGGEN(Öppnas i en ny flik)

Förtydligande information

Språk

Finska

Utbildningsområden

Lant- och skogsbruk

Författare

Aija Hytönen

Aija Hytönen

Utgivare

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Tillöggsuppgifter

Artikkeli on julkaistu Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa verkkolehdessä Jamk Arena Prossa.