Opintojakson tavoitteena on kehittää opinnoissa ja työelämässä tarvittavia äidinkielisen (suomi) kirjoittamisen taitoja. Opintojakson suoritettuaan opiskelija
tuntee tieteellisten tekstien yleiset ominaispiirteet ja käytänteet
osaa referoida, kommentoida, argumentoida ja hyödyntää metatekstiä
osaa hyödyntää lähteitä teksteissään asianmukaisesti
osaa muokata tekstejään kirjoitusprosessin eri vaiheissa ja toimia aktiivisesti palautetilanteissa
osaa ottaa lukijan huomioon ja vaikuttaa kirjoittamansa tekstin luettavuuteen
tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan kirjoittajana ja osaa soveltaa oppimaansa uusissa kirjoitustilanteissa.
Oppimateriaali
Sovitaan erikseen.
Lisätietoa
Suoritustavat
Opintojakson kokonaistyömäärä on 54 tuntia. Opintojaksolla on useita eri toteutustapoja (lähiopiskelu, verkko-opiskelu, monimuoto-opiskelu, itsenäinen verkko-opiskelu) ja työskentelymuotoja (yhteistapaamiset, pienryhmätyöskentely, itseopiskelu). Tarkemmat ryhmäkohtaiset tiedot löytyvät kurssisivulta.
Monimuotototeutuksilla edellytetään 100 %:n aktiivista osallistumista lähi- ja/tai verkkotapaamisiin sekä sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa. Lähiopiskelutoteutuksilla edellytetään 75 %:n aktiivista osallistumista tapaamisiin sekä sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa. Itsenäisillä verkko-opiskelukursseilla edellytetään sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa.
Opintojakson voi suorittaa myös korvaavana suorituksena. Tämä tapa on tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka ovat jo suorittaneet äidinkielen akateemisen kirjoittamisen tutkinto-opinnot korkeakouluopinnoissaan, mutta suoritus on vanhentunut (eli yli 10 vuotta vanha) tai vanhentumassa ennen kuin tutkinto valmistuu.
Korvaava suoritus edellyttää opiskelijalta akateemisten tekstitaitojen hallintaa. Toteutus on täysin itsenäinen eikä sisällä opettajan läsnäoloa eikä palautetta. Tutustu myös hyväksilukuasioihin Studiesissa(Avautuu uuteen välilehteen).
Arviointimenetelmät ja -kriteeritArviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista ja sitoutunutta työskentelyä sekä sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa. Opintojaksolla käytetään erilaisia palautemenetelmiä toteutusmuodosta riippuen. Palautemenetelmiä ovat mm. vertais- ja opettajapalaute sekä itsearviointi.
Kohderyhmät
Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan kandiohjelmat
Eläinlääketieteen kandiohjelma
Farmaseutin koulutusohjelma
Hammaslääketieteen koulutusohjelma
Kasvatustieteiden kandiohjelma
Bachelor´s Programme in Science
Kemian, geotieteiden ja maantieteen kandiohjelmat
Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelma
Lääketieteen koulutusohjelma
Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kandiohjelmat
Oikeusnotaarin koulutusohjelma
Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma
Valtiotieteellisen tiedekunnan kandiohjelmat
Opintojakso voidaan tarjota myös avoimina yliopisto-opintoina.
Opintojakso on osa kanditutkintoon kuuluvia äidinkielen opintoja. Koulusivistyskieli vaikuttaa siihen, miten ja missä kielissä opiskelija suorittaa äidinkielen ja toisen kotimaisen kielen opinnot sekä kypsyysnäytteen tutkinnossaan. Koulusivistyskielen voi tarkistaa Opiskelijan ohjeista(Avautuu uuteen välilehteen).
Osa akateemisten tekstitaitojen ryhmistä on koulutusohjelmakohtaisia. Jos et saa paikkaa oman koulutusohjelmasi ryhmästä, voit jälki-ilmoittautumisviikolla ilmoittautua myös muiden tiedekuntien tai koulutusohjelmien vastaaviin ryhmiin, jos niissä on tilaa. Painotuksissa on koulutusohjelmakohtaisia eroja, mutta osaamistavoitteet ovat samat. Tarkista, että kurssin koodi ja laajuus ovat yhtenevät oman koulutusohjelmasi opintojakson kanssa.
Suositeltava suoritusajankohtaOpintojakso suoritetaan ennen kandidaatintyön tekemistä tai viimeistään sen aikana. Koulutusohjelma voi määritellä ajankohdan tarkemmin tai toisin yhteistyössä Kielikeskuksen kanssa.
Vanhentuminen
Mikäli opiskelijalla on opintojaksoa vastaava opintosuoritus, jonka suorittamisesta on yli 10 vuotta, voi hän todentaa osaamistaan korvaavalla suorituksella.