Kun sinulla on kysyttävää
Tarjoamme täällä hieman yksityiskohtaisemmat vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta, ota meihin yhteyttä.
Opiskelu avoimessa korkeakoulussa
Kuka voi opiskella avoimessa korkeakoulussa?
Avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnot ovat yleisesti avoimia kaikille, jotka haluavat laajentaa tai päivittää taitojaan ja tietämystään, etsiä uutta suuntaa osaamiselleen tai tutustua uusiin aiheisiin ilman koko tutkinto-ohjelmaan sitoutumista. Opiskelun voi suorittaa työn ohessa ja lähes missä tahansa elämäntilanteessa. Opintoihin ei ole taustakoulutus- tai mitään muitakaan vaatimuksia.
Siinä missä tutkinto-opintoihin kuuluvat ennalta määrätyt tietyt opinnot, avoimessa korkeakoulussa voi valita itselleen mielekkäitä opintoja joko yksittäin tai myös suurempina kokonaisuuksina.
Miten avoimen korkeakoulun opinnot eroavat korkeakouluopiskelusta?
Voit opiskella ja suorittaa avoimessa korkeakoulussa yksittäisiä kursseja tai aiheita ilman muodollisia pääsyvaatimuksia. Sinun ei tarvitse tähdätä opinnoissasi tutkintoon.
Avoimen korkeakoulun kurssit ovat yleensä maksullisia, eikä niihin myönnetä opintososiaalisia avustuksia. Itse opinnot eivät välttämättä eroa toisistaan mitenkään.
Vaihtoehtoisena reittinä tutkinto-opiskelijaksi voit suorittaa opintoja myös avoimessa korkeakoulussa.
Tutustu polku- & väyläopintoihin kohdassa:
Miten aloitan ja mitä opiskeluun tarvitsen?
Avoimien korkeakoulujen laajasta tarjonnasta voit vapaasti valita sinua kiinnostavat aiheet sekä opiskelutahtisi – joko verkko- tai lähiopetuksena.
Kurssit voivat koostua esim. luennoista ja harjoitustehtävistä ja niissä voi olla erilaisia opetusmateriaaleja, tehtäviä ja tenttejä. Joissain opinnoissa tarvitaan ohjelmistoja tai erikoisvälineitä. Perusmateriaalit ovat useimmiten saatavilla verkkomuotoisina.
Paljon riippuu niin korkeakoulusta kuin valitsemistasi opinnoista. Esim. pohjatietosuositukset, kielitaito- ja tietotekniikkavaatimukset sekä laitteet ja välineet voivat erota paljonkin eri opiskelupaikan ja opintojen välillä.
Tarkemmat vaatimukset osaamiselle ja välineille näet opintojen kuvauksesta.
Voidaanko aikaisemmat opintoni hyväksyä osaksi uutta tutkintoa?
Aikaisempia ja muualla suoritettuja opintoja on monin paikoin mahdollista hyväksilukea uuteenkin tutkintoon. Ohjeistus ja käytännöt vaihtelevat korkeakouluittain.
Yleisesti voi sanoa, että avoimen opintojen hyväksyminen osaksi uutta tutkintoa on mahdollista lähes aina, kun taas avoimen korkeakouluun pakettiin tai väyläopintoihin hyväksilukuja tehdään vain rajallisesti ja korkeakoulusta riippuen. Joissakin korkeakouluissa on jopa linjaus, että niitä ei tehdä lainkaan.
Katso tarkempi ohjeistus opetuksenjärjestäjän sivuilta.
Voinko saada opintoihini ohjausta?
Niin jatkuvan oppijan kuin avoimen opiskelijan on mahdollista saada erilaisia ohjauspalveluja. Palvelujen määrä ja luonne vaihtelevat suuresti korkeakouluittain. Palvelujen saatavuus kannattaa aina tarkistaa opetuksen järjestävältä taholta tai korkeakoululta.
Ilmoittautuminen ja maksut
Kuinka ilmoittaudun?
Tutustu tarkasti opintojen kuvaukseen, josta näet niin ohjeet ilmoittautumiseen, opintomaksun ja ohjeet sen maksamiseen, ilmoittautumisajan kuin jatkolinkit opetuksenjärjestäjän omille sivuille, joilta saat lisätietoa.
Voiko ilmoittautumisen perua tai siirtää?
Käytännöt vaihtelevat korkeakouluittain. Tarkista opiskeluun liittyvät ehdot korkeakoulusta, jonka koulutukseen olet ilmoittautunut.
Kuinka paljon opiskelu avoimessa korkeakoulussa maksaa?
Avoimien korkeakoulujen tarjonta on pääosin maksullista, vaikka maksuttomiakin opintoja kyllä löytyy. Maksuihin liittyvät yksityiskohdat vaihtelevat korkeakouluittain ja ne on hyvä tarkistaa siitä korkeakoulusta, jonka koulutukseen olet ilmoittautumassa. Samalla voit selvittää myös maksuehdot sekä mahdolliset alennusryhmät.
Avoimen korkeakoulun enimmäishinnat on määritelty valtioneuvoston asetuksessa. Erillisinä opintoina suoritettavat opettajankoulutuksen opinnot ovat maksuttomia.
Maksutapa määräytyy sen korkeakoulun mukaan, jonka koulutukseen olet ilmoittautunut.
Opiskelijan käyttöön annetuista oppimateriaaleista, työvälineistä, laitteista tai muista tarvikkeista voidaan myös periä maksu omakustannusarvon mukaisesti.
Opintojen suorittaminen
Mistä löydän avoimen korkeakoulun opintosuoritukset, todistukset ja arvosanat?
Viralliset todistukset suorittamistasi opinnoista saat ensisijaisesti Opetushallituksen ylläpitämästä Oma Opintopolku -palvelusta. Jos olet avoimen korkeakoulun opiskelija ja opiskeluoikeutesi on voimassa, voit tilata ja tulostaa opintosuoritusotteen korkeakoulusi järjestelmästä.
Kansainvälisissä yhteyksissä voidaan joskus tarvita paperisia dokumentteja, jotka ovat käsin allekirjoitettuja ja jotka on varustettu leimalla. Jos sähköisesti allekirjoitettu dokumentti ei riitä, ole yhteydessä kyseiseen korkeakouluun.
Millaisia palveluita ja etuja voin opiskelijana saada?
Avoimen korkeakoulun opiskelijana voit saada erilaisia etuja ja palveluita mm. opintojen ohjaukseen, opintoneuvontaan, kirjastopalveluihin sekä opiskeluun käyttämiesi ohjelmien lisensseihin liittyen.
Valtakunnalliset viralliset tuet ovat kaikilla korkeakouluilla samat. Niiden lisäksi polku/väylä-oppijoille voidaan myöntää tukea korkeakoulukohtaisesti.
Tietyissä tapauksissa etuja voi saada myös ruokailuun tai liikuntaan. Tarkista tilanne korkeakoulun sivuilta, jonka koulutukseen olet ilmoittautunut.
Avoimen oppijat eivät saa ns. opintososiaalisia etuuksia eli KELAn maksamia opintotukia (mm. opintoraha, opintotuen asumislisä, opintolainan valtiontakaus, koulumatkatuki, ateriatuki, korkoavustus), matkustusetua (alennuksia joukkoliikenteestä) tai YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) palveluita.
Useimpien opiskelijaetujen hyödyntämiseen tarvitaan opiskelijakortti.
Kuinka päivitän henkilötietoni?
Voit päivittää puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi Opin.fi-palveluun tunnistautuneena. Täytä ja päivitä myös taustatietosi saadaksesi relevantteja suosituksia esim. sinua kiinnostavista koulutusaloista ja -teemoista.
Mitä tehdä, jos joudun keskeyttämään tai lopettamaan opintoni?
Mikäli käy niin, että joudut syystä tai toisesta keskeyttämään tai lopettamaan opintosi, ole yhteydessä suoraan siihen korkeakouluun, jossa opiskelet. Käytännöt tällaisissa tilanteissa vaihtelevat ja siksi on tärkeää selvittää tapauskohtaisesti esim. opintojen jatkamisen mahdollisuudet.
Avoimen väylän kautta tutkintoon
Kuinka hakea yliopistoon avoimen väylän kautta?
Avoimen väylä tarkoittaa mahdollisuutta päästä yliopistojen tutkintokoulutukseen avoimien yliopisto-opintojen perusteella.
Avoimen yliopiston väyläopinnot ovat reitti tutkinto-opiskelijaksi silloinkin, jos sinulla ei ole toisen asteen koulutuksen tuottamaa hakukelpoisuutta. Edellytettävien väyläopintojen sisältö ja laajuus (op) sekä haettavien aloituspaikkojen määrä vaihtelevat eri yliopistoissa ja tutkinto-ohjelmissa. Väyläopintoihin kuuluvien opintojaksojen opiskelijavalinnat tehdään eri korkeakouluissa eri tavoin, esimerkiksi ilmoittautumisjärjestyksessä tai jonkin muun valintamenettelyn kautta. Sama pätee myös tutkinto-opiskelupaikkoihin väyläopintojen jälkeen.
Tarkista yksityiskohtaiset tiedot väyläopintojen käytänteistä kuten valintakriteereistä, valintamenettelyistä ja hakemisen yksityiskohdista korkeakoulusta ja tutkinto-ohjelmasta, johon olet hakeutumassa.
Opetuksenjärjestäjän sivuilta voit selvittää, miten opetuksenjärjestäjäsi hyväksyy vanhoja opintojasi osaksi uutta tutkintoasi.
Kuinka hakea ammattikorkeakouluun avoimen polun kautta?
Avoimen AMK:n polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Se on toimiva reitti tutkinto-opiskelijaksi silloinkin, jos sinulla ei ole toisen asteen koulutuksen tuottamaa hakukelpoisuutta.
Edellytettävien polkuopintojen sisältö ja laajuus (op) sekä haettavien aloituspaikkojen määrä vaihtelevat eri ammattikorkeakouluissa ja tutkinto-ohjelmissa. Polkuopintopaikat myönnetään korkeakouluissa eri tavoin, esimerkiksi ilmoittautumisjärjestyksessä tai jonkin muun valintamenettelyn kautta. Sama pätee tutkinto-opiskelupaikkoihin polkuopintojen jälkeen. Tarkista yksityiskohtaiset tiedot polkuopintojen käytänteistä siitä korkeakoulusta ja tutkinto-ohjelmasta, johon olet hakeutumassa.
Opetuksenjärjestäjän sivuilta voit selvittää, miten opetuksenjärjestäjäsi hyväksyy vanhoja opintojasi osaksi uutta tutkintoasi.
Joissakin ammattikorkeakouluissa myös ammattikorkeakoulututkintojen jälkeisiin ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin (YAMK) on mahdollista hakeutua avoimen amk:n opintojen kautta. Tällöin hakijalla tulee olla suoritettuna avoimen opintojen lisäksi soveltuva aiempi amk-tasoinen tutkinto sekä kahden vuoden työkokemus alalta.
Tuet ja työllistyminen
Voinko saada opintoihini aikuiskoulutustukea?
Aikuiskoulutustuki on lakkautettu 2024.
Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisesta 22.5.2024. Hallituksen esitykseen ei tullut eduskuntakäsittelyssä muutoksia eli laki hyväksyttiin sellaisenaan. Laki on tullut voimaan 1.6.2024.
Lain mukaan aikuiskoulutustukea ei voi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkaviin opintoihin.
Tutustu myös muihin tukiin kysymyksessä: Millaisia palveluita ja etuja voin opiskelijana saada?
Voinko opiskella, jos olen työttömänä tai lomautettuna?
Korkekoulujen ja ylopistojen kannalta opiskelijan asema työmarkkinoilla ei vaikuta opiskelumahdollisuuksiin.
Työttömänä tai lomautettuna opiskelun vaikutuksista erilaisiin tukiin tai korvauksiin vastaa TE-palvelut: https://tyomarkkinatori.fi/(Avautuu uuteen välilehteen)
Tutustu myös opiskelun hintaan kysymyksessä:
Ota yhteyttä
Jos jokin ei ole niin kuin pitää, herättää kysymyksiä tai ei palvele tarpeitasi toivomallasi tavalla – tai palvelee – olethan niin ystävällinen, että jaat tuntemuksesi kanssamme, kiitos! Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä ole suoraan yhteydessä korkeakouluun.