Opintojaksolla keskitytään vuorovaikutusosaamisen kehittämiseen. Sisällöt voivat vaihdella kurssin toteutustavan ja koulutusohjelman mukaan. Keskeisiä sisältöjä ovat
alakohtainen vuorovaikutusosaaminen
vuorovaikutusosaamisen reflektiivinen tarkastelu
metakognitiivisten taitojen tunnistaminen ja kehittäminen
vuorovaikutussuhteet ja -ympäristöt
kuunteleminen, palautevuorovaikutus ja sosiaalinen tuki
moninaisuus ja yhdenvertaisuus vuorovaikutuksessa.
Tarkemmat sisällöt esitellään ryhmäkohtaisissa tiedoissa kurssisivulla.
Lisätiedot
Akateeminen vuorovaikutusosaaminen (suomi), ryhmä 5 18.8.–7.9.2025
Opintojakson tavoitteena on akateemisen asiantuntijan äidinkielisen (suomi) vuorovaikutusosaamisen kehittäminen opiskelu- ja työelämäkontekstissa. Opintojakson suoritettuaan opiskelija
tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan viestijänä
tunnistaa keinoja viestintävarmuuden vahvistamiseksi
ymmärtää viestinnän ja vuorovaikutusosaamisen osana asiantuntijuutta
ymmärtää tarkoituksenmukaisen, vastuullisen ja eettisen viestintäkäyttäytymisen merkityksen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja -ympäristöissä
osaa havainnoida vuorovaikutusta sekä tarkastella omaa toimintaansa erilaisissa viestintätilanteissa.
Oppimateriaali
Sovitaan erikseen.
Lisätietoa
Suoritustavat
Opintojakson kokonaistyömäärä on 27 tuntia. Opintojaksolla on useita eri toteutustapoja (lähiopiskelu, verkko-opiskelu, monimuoto-opiskelu, itsenäinen verkko-opiskelu, integroitu opiskelu) ja työskentelymuotoja (yhteistapaamiset, pienryhmätyöskentely, itseopiskelu). Tarkemmat ryhmäkohtaiset tiedot löytyvät kurssisivulta.
Opintojakson voi suorittaa korvaavana suorituksena, mikäli opiskelijalla on opintojaksoa vastaava opintosuoritus, jonka suorittamisesta on yli 10 vuotta tai hän on hankkinut opintojakson osaamistavoitteet täyttävää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista työelämässä. Korvaavan suorituksen erillinen haku on auki kaksi kertaa lukuvuodessa. Tutustu myös opintojakson hyväksilukuasioihin Studiesissa(Avautuu uuteen välilehteen).
Viestintää jännittäville järjestetään erillinen ryhmä KK-AIAKVU2OP Akateeminen vuorovaikutusosaaminen, jännittäminen viestintätilanteissa. Laajemman opintojakson suorittaminen korvaa pakollisen opintojakson KK-AIAKVU1OP Akateeminen vuorovaikutusosaaminen. Erillinen haku on auki kaksi kertaa lukuvuodessa.
Monimuotototeutuksilla edellytetään 100 %:n aktiivista osallistumista lähi- ja/tai verkkotapaamisiin sekä sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa. Lähiopiskelutoteutuksilla edellytetään 75 %:n aktiivista osallistumista tapaamisiin sekä sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa. Itsenäisillä verkko-opiskelukursseilla edellytetään sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa.
Arviointimenetelmät ja -kriteeritArviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteisiin. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista ja sitoutunutta työskentelyä sekä sovittujen tehtävien tekemistä määräajassa. Opintojaksolla käytetään erilaisia palautemenetelmiä toteutusmuodosta riippuen. Palautemenetelmiä ovat mm. vertais- ja opettajapalaute sekä itsearviointi.
Kohderyhmät
Humanistisen kandiohjelmat
Kasvatustieteellisen kandiohjelma
Lääketieteen koulutusohjelma
Hammaslääketieteen koulutusohjelma
Bachelor´s Programme in Science
Kemian kandiohjelma
Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelma
Oikeusnotaarin koulutusohjelma
Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma
Farmaseutin koulutusohjelma
Opintojakso voidaan tarjota myös avoimina yliopisto-opintoina.
Opintojakso on osa kanditutkintoon kuuluvia äidinkielen opintoja. Koulusivistyskieli vaikuttaa siihen, miten ja missä kielissä opiskelija suorittaa äidinkielen ja toisen kotimaisen kielen opinnot sekä kypsyysnäytteen tutkinnossaan. Koulusivistyskielen voi tarkistaa Opiskelijan ohjeista(Avautuu uuteen välilehteen).
Suositeltava suoritusajankohtaOpintojakso on hyvä ajoittaa sellaiseen opintojen vaiheeseen, jossa se parhaiten tukee opintoja tai työelämässä tarvittavan vuorovaikutusosaamisen kehittymistä.
VanhentuminenMikäli opiskelijalla on opintojaksoa vastaava opintosuoritus, jonka suorittamisesta on yli 10 vuotta, voi hän todentaa osaamistaan korvaavalla suorituksella (kts. suoritustavat).