Kirjoitustulkkaus on yhden kielen sisällä tapahtuvaa tulkkausta, eli kielen sisäistä tulkkausta. Tulkki välittää kuultavan informaation näkyväksi tekstiksi asiakkaalle, joka ei kuule tai kuule tilanteessa riittävästi. Kirjoitustulkkaukseen kuuluu erilaisia tietokoneohjelmia tekstinkäsittelyohjelmista verkkopohjaisiin tulkkaussovelluksiin ja puheentunnistusohjelmiin.
Kirjoitustulkiksi voi opiskella kuka tahansa, joka on kiinnostunut tekniikasta, tietokoneohjelmista ja erilaisista sovelluksista. Ala on jatkuvasti kehittyvä, ja palvelumuotoilun periaatteilla jokainen voi kehittää sitä omin ratkaisuin.
Kirjoitustulkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on nopea kirjoittaminen tietokoneeseen liitettävällä (irto)näppäimistöllä. Kirjoitusnopeutta ja sen kehittämistä kannattaakin miettiä ja arvioida ennen kuin opiskelija ilmoittautuu koulutukseen.
Kirjoitustulkki saa tehdä Kelan välittämiä kirjoitustulkkauksen töitä, mikäli hänen kirjoitusnopeutensa on vähintään 9000 lyöntiä puolessa tunnissa (300 merkkiä/minuutti). Tulkkeen tulee olla hyvää kieltä, eli kirjoitustulkin tulee hallita se kieli, mitä hän kuulee tulkkaustilanteessa (kuullun ymmärtäminen ja kirjallinen tuottaminen). Kelan välittämiä kirjoitustulkkauksen töitä on mahdollista saada vain suorittamalla opintokokonaisuus 30 op:n suuruisena. Tutkinto-opiskelijalle edeltävät 15 op muodostuvat Tulkki (AMK) -tutkintoon kuuluvista opintojaksoista:
- TUPE1 Tulkkauspalvelun perusteet 5 op
- TUPE2 Tulkkauksen taustat ja teoriat 5 op
- TUSA2 Kieli ja teknologia 5 op
Avoimen AMK:n opiskelijalle nämä kuuluvat osana Kirjoitustulkkaus 30 op -koulutuskokonaisuuteen.
Loput 15 op muodostuvat tutkinnon Ammatillisten syventävien opinnoissa TSKT Kirjoitustulkkaus - opintojaksoista: