Blog

Published

(Updated )

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Laadukas säilörehu on karjatilan kivijalka -artikkeli

Aija Hytönen selvittää artikkelissaan, kuinka laadukas säilörehu on elintärkeää eläinten hyvinvoinnille ja merkittävä tekijä tilan taloudelle. Säilörehun laatua voidaan edistää oikea-aikaisilla toimenpiteillä ja uusilla teknologioilla.

Blog

12.1.2025

Start learning right away
Online

Säilörehun tuottaminen kuulostaa periaatteessa helpolta: keväällä pelto muokataan ja kylvetään, tämän jälkeen nurmi kasvaa itsestään kesän aikana aina sadonkorjuuseen saakka. Muutamassa päivässä suoritettu sadonkorjuu takaa sen, että sisäruokintakaudelle rehuja riittää jaettavaksi karjalle. Mutta onko tämä kuitenkaan niin helppoa? Säilörehun koostumukseen kohdistuu hyvin monenlaisia vaatimuksia. Rehun pitäisi koostua eri eläinlajeille optimaalisista kasveista, olla sulavuudeltaan ja sisällöltään eri eläinryhmien tuotantovaiheisiin sopivaa, maittavaa, käymislaadultaan onnistunutta ja hygieenisesti moitteetonta. Eläinten ruokintaa täydennetään myös lisävalkuaisella, mutta se ei vastaa märehtijöille luontaista ravintoa ja tuo tilalle lisäkustannuksia. On siis järkevää tuottaa laadukasta säilörehua, onhan se eduksi sekä eläimille, että tilan taloudelle. (Raudasjoki, 2024.)

read blog(Opens in a new tab)

Further details

Language

Finnish

Fields

Agriculture and forestry

Author(s)

Aija Hytönen

Aija Hytönen

Publisher

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

More information

Artikkeli on julkaistu Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa verkkolehdessä Jamk Arena Prossa.