Julkaistu
(Päivitetty )
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Laadukas säilörehu on karjatilan kivijalka -artikkeli
Aija Hytönen selvittää artikkelissaan, kuinka laadukas säilörehu on elintärkeää eläinten hyvinvoinnille ja merkittävä tekijä tilan taloudelle. Säilörehun laatua voidaan edistää oikea-aikaisilla toimenpiteillä ja uusilla teknologioilla.
Blogi
12.1.2025
Säilörehun tuottaminen kuulostaa periaatteessa helpolta: keväällä pelto muokataan ja kylvetään, tämän jälkeen nurmi kasvaa itsestään kesän aikana aina sadonkorjuuseen saakka. Muutamassa päivässä suoritettu sadonkorjuu takaa sen, että sisäruokintakaudelle rehuja riittää jaettavaksi karjalle. Mutta onko tämä kuitenkaan niin helppoa? Säilörehun koostumukseen kohdistuu hyvin monenlaisia vaatimuksia. Rehun pitäisi koostua eri eläinlajeille optimaalisista kasveista, olla sulavuudeltaan ja sisällöltään eri eläinryhmien tuotantovaiheisiin sopivaa, maittavaa, käymislaadultaan onnistunutta ja hygieenisesti moitteetonta. Eläinten ruokintaa täydennetään myös lisävalkuaisella, mutta se ei vastaa märehtijöille luontaista ravintoa ja tuo tilalle lisäkustannuksia. On siis järkevää tuottaa laadukasta säilörehua, onhan se eduksi sekä eläimille, että tilan taloudelle. (Raudasjoki, 2024.)
Tarkentavat tiedot
Kieli
Suomi
Koulutusalat
Maa- ja metsätalousalat
Tekijä(t)
Aija Hytönen
Aija Hytönen
Julkaisija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Lisätietoa
Artikkeli on julkaistu Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa verkkolehdessä Jamk Arena Prossa.