Blogi

Julkaistu

(Päivitetty )

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Laadukas säilörehu on karjatilan kivijalka -artikkeli

Aija Hytönen selvittää artikkelissaan, kuinka laadukas säilörehu on elintärkeää eläinten hyvinvoinnille ja merkittävä tekijä tilan taloudelle. Säilörehun laatua voidaan edistää oikea-aikaisilla toimenpiteillä ja uusilla teknologioilla.

Blogi

12.1.2025

Heti oppimaan
Verkossa

Säilörehun tuottaminen kuulostaa periaatteessa helpolta: keväällä pelto muokataan ja kylvetään, tämän jälkeen nurmi kasvaa itsestään kesän aikana aina sadonkorjuuseen saakka. Muutamassa päivässä suoritettu sadonkorjuu takaa sen, että sisäruokintakaudelle rehuja riittää jaettavaksi karjalle. Mutta onko tämä kuitenkaan niin helppoa? Säilörehun koostumukseen kohdistuu hyvin monenlaisia vaatimuksia. Rehun pitäisi koostua eri eläinlajeille optimaalisista kasveista, olla sulavuudeltaan ja sisällöltään eri eläinryhmien tuotantovaiheisiin sopivaa, maittavaa, käymislaadultaan onnistunutta ja hygieenisesti moitteetonta. Eläinten ruokintaa täydennetään myös lisävalkuaisella, mutta se ei vastaa märehtijöille luontaista ravintoa ja tuo tilalle lisäkustannuksia. On siis järkevää tuottaa laadukasta säilörehua, onhan se eduksi sekä eläimille, että tilan taloudelle. (Raudasjoki, 2024.)

Siirry blogiin(Avautuu uuteen välilehteen)

Tarkentavat tiedot

Kieli

Suomi

Koulutusalat

Maa- ja metsätalousalat

Tekijä(t)

Aija Hytönen

Aija Hytönen

Julkaisija

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätietoa

Artikkeli on julkaistu Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisessa verkkolehdessä Jamk Arena Prossa.