Podcast

Published

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Atomikerroskasvatus (ALD)

Mitä tarkoittaa atomikerroskasvatus, millaista laitteistoa ja osaamista se vaatii ja millaisiin sovelluskohteisiin ALD-menetelmää kannattaa hyödyntää?

Podcast

23.2.2025

Start learning right away
Online

Tällä hetkellä ALD:n keskeisimpiä sovelluskohteita ovat aurinkokennojen pinnoittaminen ja sähköinen eristävyys puolijohdeteollisuudessa. Onpa menetelmää testattu jopa huopikkaiden pinnoittamiseenkin. Jaksossa Jyväskylän yliopiston professori Timo Sajavaara ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkija Esa Alakoski pohtivat, mihin muihin sovelluskohteisiin läpinäkyvää, eristävää, ja diffuusiota estävää tai johtavaa kalvoa voisi soveltaa. Jyväskylässä testataan parhaillaan, voisiko vedyn liikkumista rajoittaa paineistetuissa astioissa, joissa on ALD-kalvoa astian sisäpinnalla. Tutkijat seuraavat tarkasti kehitystä. Markkinoille tulee jatkuvasti uusia materiaaleja ja prosesseja, jotka voivat mahdollistaa metallien kasvatuksen ALD-menetelmällä sellaisissakin asioissa, joissa se ei ole ollut ennen mahdollista. Yksi tavoite olisi pystyä tekemään platinakalvoja tai muita katalyyttisesti aktiivisia kalvoja huokoisiin rakenteisiin. Tällaisilla menetelmillä olisi tilausta ja niistä saattaakin löytyä seuraava voittava sovellus.

listen(Opens in a new tab)

Further details

Language

Finnish

Fields

Social sciences

Services

Business, administration and law

Agriculture and forestry

Engineering and technology

Information and communication technologies

Natural sciences

Health and welfare

Humanities

Arts and culture

Education

Duration

36 min

Publisher

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Author(s)

Suvi Harsunen (JYU), Sami Kantanen (Jamk), Tanja Minkkinen (Jamk), Eeva Pöykkö (Jamk), AnniTaponen (JYU), Timo Sajavaara (JYU), Esa Alakoski (Jamk).

Suvi Harsunen (JYU), Sami Kantanen (Jamk), Tanja Minkkinen (Jamk), Eeva Pöykkö (Jamk), AnniTaponen (JYU), Timo Sajavaara (JYU), Esa Alakoski (Jamk).

More information

Podcast on Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston tuottama (TKI-Telakointi-hanke).