Edellyttää kirjallisuuden teorian riittävää tuntemusta.
What you will learn
Opintojakson suoritettuaan osaat suhteuttaa kirjallisuudentutkimuksen esittämiä kysymyksiä tulkinnasta, kirjallisuudesta ja fiktiosta filosofisiin lähestymistapoihin. Kykenet arvioimaan erityisesti tulkinnan ja fiktion teorian sekä kaunokirjallisuutta käsittelevän analyyttisen estetiikan merkitystä kirjallisuudentutkimuksessa. Osaat muotoilla kirjallisuuden tulkintaan tai fiktiivisyyteen liittyvän tutkimuskysymyksen.
Learning material
Tiedekuntatentissä tentitään jonkin seuraavan kolmen alueen teokset:
Tulkinnan teoria: Umberto Eco, Interpretation and Overinterpretation (1990); Paisley Livingston, Art and Intention. A Philosophical Study (2005); Gary Weissman, The Writer in the Well: On Misreading and Rewriting Literature (2016).
Fiktion teoria: Benjamin Harshav, Explorations in Poetics (2007); K. L. Walton, Mimesis as Make-Believe (1990) tai Gregory Currie, The Nature of Fiction (1990); D. Cohn, Fiktion mieli (1999).
Kirjallisuus ja analyyttinen estetiikka: Peter Lamarque. The Philosophy of Literature (2009); David Davies, Aesthetics and Literature (2007), Peter Swirski, Literature, Analytically Speaking: Explorations in the Theory of Interpretation, Analytic Aesthetics, and Evolution (2010).
Additional information
Kohderyhmä
Opintojakso on valinnainen koulutusohjelman opiskelijoille ja avoin myös muiden koulutusohjelmien opiskelijoille.
Ajoitus
Tenttimismahdollisuus kaikkina periodeina. Kurssia ei järjestetä joka vuosi.
Toteutus
Luentosarja, praktikum, kirjatentti tai esseen. Kuulustelu tai erikseen sovittaessa esseesuoritusmahdollisuus. Tiedekuntatentin kirjallisuus valitaan annettujen ohjeiden mukaan. Esseen aiheesta ja palautustavasta sovitaan vastuuopettajan kanssa. Häneltä voi pyytää myös kirjoitusohjeita.
Sisältö
Opintojaksossa perehdytään kirjallisuuden ja filosofian yhteisiin alueisiin, mutta erityisesti koskien tulkinnan ja fiktiivisyyden kysymyksiä. Tenttiin luetaan aiheeseen johdattavia yleisteoksia ja soveltuvaa kaunokirjallisuutta. Essee keskittyy tiettyyn teokseen tai kysymykseen, joka sovitaan vastaavan opettajan kanssa.
Arviointimenetelmät ja -kriteerit
Arviointi perustuu kirjallisuutta ja sen tulkintaa koskevien filosofisten lähestymistapojen hallintaan ja tuntemukseen sekä kykyyn hyödyntää opittua tekstianalyysissä. Arviointi perustuu valitun suorituksen osaamistavoitteisiin. Tarkemmista arviointikriteereistä ja -menetelmistä saa tietoa ennen suoritusta tai sen alkaessa.